Maandelijkse Archieven: Januari 2018
-
Zoals bekend is de pittigheid van chilipepers te danken (of te wijten) aan de capsaicine. Het stofje wordt door de chilipeperplant in de bessen aangemaakt om zich tegen vraatschade te beschermen. Het is een strategie, die door vele andere soorten uit de nachtschadefamilie wordt toegepast: de solanine in de aardappelplant en tomatenplant of de nicotine in de tabaksplant zijn slechts voorbeelden van giftige alkaloïden. Maar het unieke van de chilipeperplant is dat deze een stof heeft weten te ontwikkelen, die niet giftig is en slechts de illusie van pijn geeft doordat het in de slijmvliezen de pijnreceptor activeert. Lees verder
-
Chilipeperbloemen bevatten zowel mannelijke als vrouwelijke delen. Bevruchting vindt plaats wanneer er stuifmeel van de mannelijke helmknoppen, die aan het einde van de meeldraden zitten, op de stempel van het vrouwelijke deel terecht komt.
Chilipepers zijn zelfbevruchtend, wat betekent dat voor de bevruchting in principe geen insecten nodig zijn. Bewegingen van de bloem, bij het open- en dichtgaan bijvoorbeeld, of de wind die het stuifmeel in beweging brengt, kunnen al voor bevruchting zorgen. Het stuifmeel van de bloem komt dan terecht op de stempel van dezelfde bloem. Lees verder