(0)

    Klik op een peper voor meer informatie

     Chilipeper  Scoville Units
     Tomaat  0
     Paprika  0
     Banana Supreme  0
     Gypsy F1  0
     Jimmy Nardello  0
     Trinidad Perfume  ~ 500
     Tobago Seasoning  ~ 500
     Santa Fe Grande  500 ~ 750
     Numex Suave Orange  ~ 850
     Numex Suave Red  ~ 850
     Golden Greek Pepperoncini  ~ 1000
     NuMex Joe E. Parker  800 ~ 1000
     Romanian Hot  800 ~ 1400
     Mulato Isleno  1000 ~ 1500
     Ancho Grande  1000 ~ 1500
     Georgia Flame  ~ 1500
     Costeno Amarillo  1200 ~ 2000
     Pasilla Bajio  1000 ~ 2000
     Goat Horn  ~ 2000
     Anaheim  500 ~ 2500
     Numex Big Jim  500 ~ 2500
     Poinsettia  1300 ~ 2500
     Guajillo  ~ 3000
     Cascabella  1500 ~ 4000
     Caloro  1000 ~ 5000
     Navaho  1000 ~ 5000
     Numex Centennial  1000 ~ 5000
     Large Red Cherry  2500 ~ 5000
     Ubatuba Cambuci  ~ 5000
     Fresno  2500 ~ 8000
     Jalapeno  2500 ~ 8000
     Jalapeno Early  2500 ~ 8000
     Jalapeno Purple  2500 ~ 8000
     Chilipeper  Scoville Units
     Jaloro  2500 ~ 8000
     Kung Pao  ~ 10.000
     Black Hungarian  5000 ~ 10.000
     Hungarian Hot Wax  5000 ~ 10.000
     Bishop's Crown  5000 ~ 15.000
     Purple Serrano  8000 ~ 22.000
     Serrano  8000 ~ 22.000
     Fish Pepper  5000 ~ 30.000
     New Delhi Long  5000 ~ 30.000
     Penis Pepper  5000 ~ 30.000
     Bolivian Rainbow  5000 ~ 30.000
     Hot Portugal  5000 ~ 30.000
     Onza  5000 ~ 30.000
     Orozco  5000 ~ 30.000
     Royal Black  5000 ~ 30.000
     Bulgarian Carrot  12.000 ~ 30.000
     Chile de Arbol  15.000 ~ 30.000
     Thai Bangkok Upright  15.000 ~ 30.000
     Thai Hot Culinary  25.000 ~ 40.000
     Lemon Drop  30.000 - 50.000
     Aji Red  30.000 - 50.000
     Cayenne Long Slim  30.000 - 50.000
     Cayenne Purple  30.000 - 50.000
     Cayenne Thick  30.000 - 50.000
     Golden Cayenne  30.000 - 50.000
     Rocoto Orange  30.000 - 50.000
     Rocoto Red  30.000 - 50.000
     Satans Kiss  40.000 - 50.000
     Aji Amarillo  40.000 ~ 50.000
     Numex Pinata  45.000 ~ 50.000
     Chi-Chien  ~ 70.000
     Prairie Fire  ~ 70.000
     Tabasco  30.000 ~ 70.000
     Chilipeper  Scoville Units
     Ring of Fire  70.000 ~ 85.000
     Thai Burapa  50.000 ~ 100.000
     Thai Chile  50.000 ~ 100.000
     Tepin  50.000 ~ 100.000
     Numex Twilight  ~ 100.000
     Thai Dragon  75.000 ~ 140.000
     Jamaican Hot Yellow  100.000 ~ 200.000
     Jamaican Hot Red  100.000 ~ 200.000
     African Bird's Eye Chili  100.000 ~ 225.000
     Burkina Yellow  100.000 - 325.000
     Fatalii  125.000 ~ 325.000
     Madame Jeanette  125.000 ~ 325.000
     Devil’s Tongue  125.000 ~ 325.000
     Habanero Mustard  150.000 ~ 325.000
     Habanero Orange  150.000 ~ 325.000
     Habanero Peach  150.000 ~ 325.000
     Habanero Red  150.000 ~ 325.000
     Habanero White  150.000 ~ 325.000
     Scotch Bonnet Orange  150.000 ~ 325.000
     Scotch Bonnet Red  150.000 ~ 325.000
     Scotch Bonnet Yellow  150.000 ~ 325.000
     Habanero Golden  300.000 ~ 400.000
     Habanero Chocolate  300.000 ~ 425.000
     Caribbean Red  ~ 445.000
     Red Savina  ~  577.000
     7 Pod Yellow  800.000 ~ 1.000.000
     7 Pod Red  800.000 ~ 1.000.000
     Trinidad Scorpion  800.000 ~ 1.000.000
     Naga Morich  ~ 1.000.000
     Bhut Jolokia  800.000 ~ 1.001.300
     Bhut Jolokia Chocolate  800.000 ~ 1.001.300
     Carolina Reaper  ~ 2.200.000
     Pure Capsaicine  15 ~ 16,000,000

    De Scovilleschaal

    Hiernaast ziet u de Scovilleschaal. Deze schaal is in 1912 ontworpen door Wilbur Scoville om de heetheid van  chilipepers te meten. Oorspronkelijk werd de heetheid gemeten door de extracten van pepers te verdunnen. De hoeveelheid keer dat er verdund moet worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan. De Jalapeno moet dus (zie schaal) maximaal 8000 keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Eén druppel extract van de heetste peper ter wereld (Bhut Jolokia) moet maar liefst meer dan een miljoen keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Een paprika of tomaat heeft een Scovillewaarde van 0. Een gerecht wordt over het algemeen als heet  ervaren bij een Scovillewaarde van 500-1000.  Pepperspray van de politie heeft een waarde van 5,300,000 SHU.

    Het aantal Scoville Units (SHU) geeft de hoeveelheid Capsaïcine aan. Capsaïcine is de werkzame stof die de pepers hun scherpte geven. Tegenwoordig wordt de scherpte bepaald door de hoeveelheid Capsaïcine te meten (door middel van chromatografie). Pure Capsaïcine heeft een waarde van 15 tot 16 miljoen SHU. De chemische stof is erg stabiel, verdampt nauwelijks en ontleedt niet door koken. 

    Chemische structuur Capsaïcine:

    Chemische structuur Capsaicine

    In pepers komen een vijftal nauw verwante verbindingen voor met soortgelijke effecten, waarvan Capsaïcine en Dihydrocapsaïcine de voornaamste zijn.

    Wanneer Capsaicïne in de mond aanwezig is, geven zenuwen een soortgelijk signaal door naar de hersenen dat door wordt gegeven wanneer je je mond verbrandt bij heet eten (boven de 43 graden). Het lichaam reageert door endorfine vrij te maken. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en geeft een prettig gevoel en verzacht de pijn. Aan Capsaïcine en dus heet eten kun je wennen. Men moet steeds heter eten om de effecten van Capsaïcine te ervaren. Voor velen is heet eten een fijne verslaving. Vogels zijn niet gevoelig voor Capsaïcine en zijn daardoor de belangrijkste transporteur van de zaden.

    Wanneer je te heet hebt gegeten is een glaasje melk beter dan een glaasje water. Capsaïcine is slecht oplosbaar in water en veel beter in vet. Ook een alcoholische drank helpt beter om de boel te ‘blussen’.